Onderhoud en reiniging van karpetten en vloerkleden

Om je net aangeschafte vloerkleed goed te onderhouden is het belangrijk deze regelmatig te reinigen. Het hangt af van het soort vuil en het gebruik van je vloerkleed hoe je het schoonmaakt en hoe vaak. Daarnaast heeft een hoogpolige karpet langere vezels dan laagpolige karpetten. Hierdoor zal het vuil dieper tussen de tapijtvezels zit en zal het stofzuigen grondiger moeten worden uitgevoerd. Ligt het vloerkleed zodanig dat er veel over gelopen wordt is het verstandig vaker te stofzuigen dan wanneer het kleed onder een tafel ligt. Je kan je voorstellen dat gemorste zaken, die vervelende vlekken veroorzaken, niet met een stofzuiger op te lossen zijn. Hiervoor dien je andere maatregelen te nemen om de vlekken te bestrijden.

Regelmatig stofzuigen

Los vuil, dat zich diep tussen de vezels nestelt, is goed schoon te maken door regelmatige te stofzuigen. Voor een optimaal resultaat is het aan te raden de vloerkleed minimaal één keer per week te stofzuigen ondanks dat de karpet op het oog schoon lijkt. Regelmatig stofzuigen voorkomt de opbouw van ruwe deeltjes, die er door wrijving voor kunnen zorgen dat de tapijtvezels beschadigd raken. Bij pluizige vloerkleden is de kans groot dat het vuil dieper tussen de vezels zit. Om het vuil los te weken en goed op te kunnen zuigen is het aan te raden de stofzuiger meer dan één keer over ieder gebied van de vloerkleed te halen. Neem hiervoor de tijd voor een optimaal resultaat.

Vlekken behandelen

Het overkomt iedereen. Je let even niet op en je veroorzaakt een vlek op je vloerkleed of karpet. Dat is natuurlijk vervelend maar niet onoverkomelijk. Veel vlekken zijn goed te behandelen door in ieder geval onmiddellijk actie te ondernemen. Om je op weg te helpen vlekken op je vloerkleed te bestrijden volgen hieronder enkele tips hoe te handelen:

  • Kom gelijk in actie! Hoe langer je wacht hoe kleiner de kans op een succesvolle verwijdering van de vlek.
  • Bij het deppen of schoonwrijven van de vlek verzeker je ervan altijd naar het midden toe te werken. Je voorkomt dat de vlek groter wordt.
  • In de meeste gevallen is het beter te deppen dan te wrijven. Dit ter voorkoming dat de je de structuur van de karpet aantast.
  • Voordat je gaat deppen probeer zoveel mogelijk van datgene je gemorst hebt met een lepel of iets dergelijks te verwijderen. Gebruik daarna bij voorkeur een witte doek om het overige vloeistof op te nemen. Zo voorkom je dat het doekje niet afgeeft.
  • Gebruik een goede vlekverwijderaar als de vlek door bovenstaande handelingen niet verdwenen is. Er zijn verschillende vlekvewijderaars producten op de markt, allemaal met hun eigen richtlijnen. Lees voordat je koopt goed de beschrijving door om te bepalen of het product geschikt is voor de type vlek die je wilt schoonmaken.
  • Het is af te raden vettige schoonmaakmiddelen of zeep te gebruiken. Deze middelen trekken juist vuil aan na gebruik waardoor het vloerkleed op die plek snel weer vuil wordt.
  • Heb je een wollen vloerkleed, gebruik dan een reinigingsmiddel dat geschikt is voor scheer wollen tapijt. Deze producten zijn normaal in de handel te verkrijgen.

Conclusie:

Regelmatig grondig onderhoud en reiniging verlengt de levensduur van het vloerkleed.